niedziela, 22 kwietnia 2012

23.) Nadziewane papryczki

Papryka jest niesamowita, zwłaszcza, jeśli do wykrojonej z niej łódeczki dodamy pyszne surowe nadzienie.

przepraszam za jakość zdjęcia
PAPRYKA Z NADZIENIEM OGÓRKOWO-AWOKADOWYM
- 2 ogórki kiszone
- awokado
- trzy plasterki cebuli
- szczypta pieprzu cayenne
- inne lubiane przez nas przyprawy (ja uwielbiam oregano, bazylię, lubczyk...); można dodać również zmielone siemię lniane, zarodki pszenne...
- nieduża ilość wody (może być np. z ogórków)

Całość wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania kremowej masy. Następnie nadziewamy papryczki.Ozdabiamy natką pietruszki czy też ogórkiem albo kukurydzą.


PAPRYKA Z NADZIENIEM AWOKADOWO-POMIDOROWYM
Składniki i wykonanie niewiele różni się od powyższego przepisu.  Jedyną zmianą jest to, że zamiast ogórka kiszonego dodajemy pomidora, nie wskazane jest również używać wody z ogórków, a i do pomidora przyda się również szczypta soli. 

w wersji na szybko

PAPRYKOWE KANAPKI NA SZYBKO
Idealnym rozwiązaniem, kiedy naprawdę nie mamy czasu, a chcielibyśmy zjeść ,,kanapeczkę" jest papryka nadziewana kiszoną kapustą lub kiełkami, startą na tarce cukinią, selerem, czy marchewką. Można ozdobić pietruszką czy kapeluszem pieczarki. Pychota!
SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. zaintrygowało mnie to połączenie avokado z ogórkiem kiszonym :) Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cuda, ja uwielbiam surowe pieczarki, więc to mnie zaciekawiło, a taka kanapka z kiszoną kapustą to dla mnie dość egzotyczne połączenie, mimo to nie omieszkam spróbować.
    Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie przepadałam za papryką. A ostatnio własnie mam ciągle ochotę na paprykę. Jem paprykę jak dawniej jabłka.
    A tutaj taka gratka mi się trafiła.
    Pomysły kapitalne.
    Zaraz zrobię sobie kanapkę paprykową z kiszoną kapustą i zieloną pietruchą.
    Dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam połaczenie awokado i ogorka kiszonego!!! buziaki super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Inspiracja, inspiracja ^^ Powoli też zaczynam dodawać takie zielone dodatki do swojej diety. Fajnie, że dzielisz się swoimi przepisami i nie przestawaj :)

    Papryka z kapustą kiszoną - brzmi ciekawie. Może dobre będzie na ciepło, np. na grillu ;)

    OdpowiedzUsuń