Ostatnio na tym blogu zrobiło się bardzo psychologicznie, aby trochę zmienić atmosferę, chciałabym podzielić się moim ostatnim odkryciem. Ocet jabłkowy - banalny w przygotowaniu, bardzo zdrowy i darmowy. Wpis ten jest inspirowany artykułem z gazety mojej babci - ,,Chwili dla Ciebie".
napełnij słoik obierkami z jabłek i ich gniazdami nasiennymi. Zalej ciepłą, przegotowana wodą z cukrem/miodem w proporcji 2 łyżki cukru na szklankę wody. Nakryj słoik gazą i odstaw w ciepłe miejsce, latem dobrze trzymać na słońcu. Po 3-4 tyg. ocet jest gotowy. Przecedź go, a potem wlej do szklanych butelek i przechowuj dowolnie długo w chłodnym miejscu.
JAK UŻYWAĆ?
* * *
Ze zmienioną grafiką, nowym zapałem do blogowania i zdjęciem - marzeniem!
Surowa Zieleń
Sposób wykonania:
Zdjęcie pochodzi z portalu |
Ocet jabłkowy to źródło cennych substancji. Zawiera potas, fosfor, wapń, siarkę, krzem i fluor. Korzystnie wpływa na pracę żołądka i jelit. Jest pomocny w leczeniu alergii, reumatyzmu, nerwic, niedokrwistości oraz chorób skórnych. Ocet jabłkowy dostarcza pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Wpływają one dobroczynnie na przewód pokarmowy i florę jelitową. Chronią przed miażdżycą, rakiem jelita grubego i otyłością. Obniżają poziom złego cholesterolu, przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi i zaoarciom. Ułatwiają tez przyswajanie wapnia, żelaza, cynku. Wytwarzają niektóre witaminy jak K i B12 i kwas foliowy. Kwas mlekowy hamuje również rozwój bakterii chorobotwórcych i prywraca prawidłową florę bakteryjna zniszczoną antybiotykami lub częstym jedzeniem gotowanych potraw, Jedzenie konserwowanej żywności niszczy przyjazne nam bakterie. I jeśli nie uzupełnia się menu naturalnie fermentowanymi, np. kiszonymi produktami, można mieć problemy z trawieniem i odpornoscią.
JAK UŻYWAĆ?
Jest przydatny przede wszystkim w kuchni, np. do zakwaszania potraw i przyrządzania różnych sosów sałatkowych. Wymieszany z sodą zastępuje proszek do pieczenia.
MIESZANKA DO PICIA: stołową łyżkę octu jabłkowego zalej 0,5 szklanki wody, dodaj łyżeczkę miodu. Pij 1-2 razy dziennie, aby wzmocnić odporność na infekcje. Regularne picie mieszanki leczy także reumatyzm, kamicę nerkową, zaparcia i bezseność. Płukanie gardła tą mieszanką wspomaga leczenie anginy i innych dolegliwości gardła.
Nacieranie nóg octem jabłkowym łagodzi stany zapalne żylaków . Masaż ciała gąbką nasączoną octem, szorstką gąbką zapewnia jędrną skórę, co jest szczególnie ważne dla osób, które schudły, bo zapobiega wiotczeniu skóry. Taki masaż leczy też wypryski, bo zapewnia właściwe pH skóry. Zimny kompres z octu pomaga na bóle głowy, migreny, a także ukąszenia przez owady.
Octu mozna równiez uzywać jako płukankę do włosów, a także jako środek do pozbycia się pestycydów z warzyw i owoców. Warzywa/owoce wkładamy do miski, do której wlewamy wodę z octem jabłkowym w proporcji - pół szklanki na litr wody i trzymamy 2-3 minuty. Następnie wkładamy je do wody z sodą oczyszczoną w propocjach 1 czubata łyzka sody na litr wody, gdzie powinny leżeć również 2-3 minuty, Na koniec płuczemy w czystej wodzie. Takie moczenie warzyw i owoców, najpierw w kwasie, a później zasadzie to dobry, domowy sposób na oczyszczenie warzyw i owoców, których pochodzenia nie znamy.
* * *
Ze zmienioną grafiką, nowym zapałem do blogowania i zdjęciem - marzeniem!
Surowa Zieleń
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz